Новини

Най-новото от пазара за имоти

Покупка на имот в Гърция

закинтос

През последните години притежаването на ваканционен имот край морето се оказа голямо предимство. Покупката на втори дом извън големия град се превърна в желана инвестиция за много хора. А какво по-добро място за дълга лятната ваканция или почивка през уикенда от екзотично място, на удобна локация, с богато минало и спиращи дъха гледки?
Намираща се само на няколко стотин километра от България, южната ни съседка предлага голямо разнообразие от красиви плажове, пленителни гледки и възможност за пълноценна почивка сред природата.
Всяка година Гърция привлича  вниманито ни заради комбинацията от прясна морска храна, чисти и просторни плажни ивици и безкомпромисно обслужване е това, което много наши сънародници очакват да открият по време на лятната си ваканция.

Добра инвестиция

Инвестицията в имот на гръцкото море е изключително атрактивен вариант за хора с добри финансови възможности, които търсят комбинацията от комфорт и ексклузивни преживявания в близост до природата. С наближаването на активния летен сезон очаквате с нетърпение моментите, в които ще се отдадете на пълна почивка и релакс на красива и екзотична локация. А какво по-добро място за следващата Ви семейна вила ако не близо до лазурните плажове на южната ни съседка?! В сравнение с редица европейски дестинации на значително по-голямо разстояние, Гърция разполага със своето конкурентно предимство за инвестиция в първокласен имот – привлекателните цени. Всичко това в непосредствена близост до тюркоазените води на Егейско море.

Лесен процес за гражданите на ЕС

Процедурата по покупка и регистрация на имот в Гърция за европейските граждани е бърза и лесна. Преди 2011 година според гръцкото законодателство, придобиването на недвижима собственост на територията на страната от чужди граждани е изисквало разрешение от Министерство на отбраната. Съответно това допълнително е утежнявало целия процес, а времето, необходимо за финализиране на сделките е било в пъти по-дълго. След 2011 година обаче процедурата е олекотена и можете да се сдобиете с Вашия втори луксозен дом за по-малко от месец.

Екзотична локация

Просторните плажове, кристално чистата вода, спокойствието и висококачественото обслужване всяка година привличат хиляди туристи не само от България, а и от цял свят. Всеки, посетил дори част от гръцките острови, успява да се потопи в тяхната атмосфера. Освен това почивката на гръцките острови дава възможност за практикуване на различни активности. Като започнем от лежерни разходки по красивите брегове и стигнем до възможностите за практикуване на различни морски спортове и пътешествия с яхти сред морската шир.

Умерено застрояване

Съществен недостатък, който отблъсква българските туристи от някои курорти, е именно презастрояването на плажните ивици. Това е и причината търсещите първокласен имот на морето да се ориентират към южната ни съседка. В Гърция плажните ивици са запазили естествения си чар и красота. В градчетата се залага повече на ниските сгради, самостоятелните вили и малките и уютни улици, където цари истинско спокойствие.

Интересна култура

Освен с пленителната си природа, гръцките земи притежават богата история и интересна култура. По време на престоя си можете да откриете много исторически и архитектурни обекти. Независимо от мястото, на което сте избрали да закупите ваканционния си имот, в близост ще имате на разположение музеи, галерии и други архитектурни обекти.
Принос за формирането на гръцката култура е влиянието на различни култури от всички краища на света в продължение на няколко века. Не бива да пренебрегваме и факта, че българите сме винаги топло посрещани от южните ни съседи, заради близостта, общото ни минало и любовта ни към морската кухня.
Гръцката храна, музиката, митологията и любопитната история са само част от причините да изберете Гърция като локация за новата Ви вила край морето. Можете да хапнете прясна морска храна в едни от най-елитните ресторанти, където обслужването е на най-високо ниво.

Как да закупите имот в Гърция?

Покупката на имот в Гърция няма съществени разлики с процесa по покупка в България. Първата стъпка е определянето на критериите, на които искате да отговаря Вашият престижен втори дом. Така Вашият консултант ще може да Ви представи релевантни оферти, отговарящи на Вашите високи изисквания. След това, разбира се, следва да започнете да ходите на огледи, от където ще разберете повече за предимствата и недостатъците на предлаганите ваканционни имоти.
Поискайте експертното мнение на Вашия консултант и не забравяйте да го попитате за допълнителните разходи, съпътстващи покупката на първокласен имот на морето.  Професионалният консултант ще преговаря с продавача и ще работи изцяло във Ваша полза, така че да Ви уговори най-добрата цена при възможно най-добрите условия.
Следва да потърсите услугите на юрист, практикуващ на територията на страната, който да направи нужните проверки. След това предстои стъпката по подписване на предварителен договор, а след него и на окончателно споразумение, нотариално заверяване, вписване и регистрация на имота в съответните регистри.

Изберете адвокат и нотариус

Услугите на компетентни юристи са много важни за безпроблемното финализиране на сделката. Адвокатът ще направи необходимите справки в Ипотечния регистър за собствеността. Освен адвокат ще ви трябва и нотариус, който да удостовери истинността на приложените документи. Нотариусът подготвя и предварителния договор и отговаря за действията, след което купувачът ще получи нотариален акт за собствеността на имота.

Данъчен идентификационен номер

За да продължи процеса по покупка на луксозен имот трябва да регистрирате данъчен идентификационен номер. Важно уточнение е да се сдобиете с този номер не по-късно от  7 дни преди нотариалното заверяване на договора. Най-добре е да го имате още след направата на проверката от адвокат или след капариране на вилата.

Плащане на данък за прехвърляне

Покупката на недвижим имот в Гърция е съпътствана от заплащането на данък към тяхната Вътрешна Агенция по приходите. Препоръчително е за тази процедура да ползвате услугите на адвокат, който да Ви преведе през целия процес.

Подписване на ипотечния кредит

Споразумението се подписва от двете страни по сделката в присъствието на нотариуса.  Важно е да отбележим, че оригиналният договор, който остава на съхранение в нотариалните архиви, се подписва само на гръцки език. При желание от страна на купувача, може да се наеме допълнително юрист, който да влезе в ролята и на преводач, за да провери дали описаното в договора е написано коректно. Така купувачът може да се сдобие с договора и в преводен вариант.

Прехвърляне в Ипотечния регистър

Отговорността за вписването на сделката в Ипотечния регистър е в ръцете на нотариуса.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>