Новини

Най-новото от пазара за имоти

7 стъпки при покупка на имот в Гърция

Thassos-or-Thasos-island_beautiful-sea-1-1024x768

Избор на имоти

Процесът по покупка на имот в Гърция не се различава значително от този в България. Разбира се, първа стъпка при закупуването на имот е изборът на имоти за оглед – необходимо е да подадете колкото е възможно повече информация и критерии за търсенето, за да може брокерът Ви да бъде максимално полезен при подбора, съобразен с вашите изисквания.
Колкото повече изясните за себе си какво търсите, с какво можете на направите компромис и с какво не, толкова повече ще улесните процеса на отсяване на подходящи имоти за вас.
Така Вашият консултант ще може да Ви представи релевантни оферти, отговарящи на Вашите високи изисквания. След това, разбира се, следва да започнете да ходите на огледи, от където ще разберете повече за предимствата и недостатъците на предлаганите ваканционни имоти.

Поискайте експертното мнение на Вашия консултант и не забравяйте да го попитате за допълнителните разходи, съпътстващи покупката на първокласен имот на морето.  Професионалният консултант ще преговаря с продавача и ще работи изцяло във Ваша полза, така че да Ви уговори най-добрата цена при възможно най-добрите условия.

Огледи

След като вече сте се спряли на няколко имота по обява, идва времето на организирането и осъществяването на огледите на всяка от локациите. За този етап е необходимо да се въоръжите с време и търпение. Помолете брокера да Ви покаже не само имотите, но също и най-близките населени места и интересни местности. Така ще придобиете по-широка представа, не само за имота който искате да купите, но и за заобикалящата го среда, както и ще Ви помогне да се ориентирате относно възможностите за развлечение по време на времето Ви прекарано в лускозния Ви втори дом. Всичко това ще Ви помогне да вземете по-информирано решение, в случай че се стигне до сключване на сделка.

Ако имате ясни критерии за търсене, ще са Ви нужни не повече от 1-2 дни, за да видите всички избрани от Вас имоти и да изберете най-подходящия вариант за вас. Много е важно преди да вземете окончателно решение, да помолите брокера си да Ви даде детайлна информация за всички допълнителни разходи при покупка на имота. Понякога една къща може да се предлага на по-ниска цена, но след изчисляване на допълнителните разходи да се окаже по-скъпа. Затова нашият съвет е, ако се колебаете между 2-3 имота, да попитате за подробна сметка на допълнителните разходи.

Комуникация с брокери

Направете предварително проучване на консултантските агенции. Доверете се на такава, която има опит в продажбата  в Гърция. Най-добре проведете няколко разговора с различни агенции, за да имате база за сравнение за предлагането и търсенето. Заложете на агенции с добър имидж, богато портфолио и дългогодишен опит на бранша.

Подробна сметка с разходи

Както споменахме вече, можете да изискате от своя агент да Ви изготви подробна сметка за предстоящите разходи.
Така например част от задължителни разходи възлизат на около 10% (плюс – минус) от договорената продажна цена. Процентите могат да се оптимизират, но това е индивидуално. Важно е да знаете, че като купувач в Гърция всички изброени по-долу разходи са  за Ваша сметка. Също така, там не съществува практиката за подялба на разходите по сделката.
Освен това ще имате разходи по следните пера:

  • Местен данък за придобиване на собственост, чиято стойност е 3%;
  • Нотариални такси около 1,2% + ДДС;
  • Адвокатски хонорар около 1,2%, но не по-малко от 1000 € + ДДС. Имайте предвид, че от 2014 г. не е задължително присъствието на адвокат при изготвяне на нотариален акт и при нотариалното изповядване на имотна сделка. Но е препоръчително да използвате тези услуги. Това само би ви дало спокойствие, че всичко се случва законосъобразно;
  • Комисионна за консултантската агенция, ако изберете да работите с такава, е средно 3% но не по-малко от 1200 €. Ако агенцията е гръцка, ще трябва да заплатите и 24% ДДС;
  • Държавна такса за вписване на имота в Службата по вписвания е 0,475%;
  • Анекс към договора за покупко-продажба, ако договорът е с под условност, цената е в зависимост от договора;
  • Повторно вписване на имота в съответните регистри, ако договорът е с под условност; Устен превод по време на нотариалното изповядване между 250 и 400 € или по договаряне. Обърнете внимание, че е задължително условие, ако купувачът не владее гръцки език да се яви с преводач. Данните на преводача се вписват в нотариалния акт и той носи наказателна отговорност, съгласно гръцкото законодателство, ако се открият неточности в превода;
  • Юридическа проверка на имота е между 300 и 400 €, която е извън адвокатския хонорар за оформяне на нотариалния акт и неговото присъствие по време на нотариалното изповядване.

Юридическа проверка

След договорка с продавача за продажната цена следва да бъде направена юридическа проверка на имота от адвокат, практикуващ в Гърция. Този адвокат може да бъде избран от Вас, като купувач, или препоръчан от агенцията, с която работите.

Предварителен договор

След като юридическата проверка на собствеността покаже, че имотът няма тежести и възбрани, които не позволяват неговата продажба, трябва да подпишете споразумение за покупка. Това е еквивалент на българския предварителен договор. В него, както и в България, се вписва крайната продажна цена, кои мебели и електрически уреди продавачът оставя в имота, срок за финализиране на сделката, неустойките при нарушаване на споразумението, начините на плащане, права и задължения. При подписването на предварителен договор се заплаща 10% от договорената крайна продажна цена на имота към продавача.

 

Окончателен договор

Финалните стъпки са подписване на окончателен договор, нотариално изповядване и вписване на имота в съответните регистри на името на новия собственик. Важно и задължително условие е да се сдобиете с гръцки данъчен номер АФМ поне една седмица преди нотариалното изповядване, най-добре е веднага след юридическата проверка на имота или още с даването на Стоп Депозит.

Кога се използва Стоп Депозит?

Ако сте избрали да работите с агенция и след като вече сте се спрели на имот, се оставя Стоп Депозит на агенцията. Стоп Депозитът означава, че имате сериозен интерес към имота. Освен това, повечето агенции влизат в преговори с продавачите на имоти след получаването на Стоп Депозит. Ако агенцията, която Ви представлява, не успее да договори крайна продажна цена, която Ви устройва, трябва да Ви върне обратно дадения Стоп Депозит.

Кои са необходимите документи при покупка на имот в Гърция?

Лична карта или паспорт

При финализиране на сделката за покупка на имот, трябва да имате валидна лична карта или международен паспорт. Документите за самоличност за задължителен елемент от сделката по покупко-продажба.

Гръцки данъчен номер АФМ

За откриване на банкова сметка и за придобиване на имот в Гърция е необходимо да си извадите гръцки данъчен номер. Тази процедура отнема максимум 1-2 часа, като това зависи от натовареността на местните данъчни служби. Агенцията, с която работите, може да извади този номер вместо Вас, след като предоставите пълномощно за целта. Имайте предвид, че когато стане готов вашият данъчен номер, ще трябва да посетите Гърция, за да си откриете лична сметка в някоя гръцка банка. За откриване на сметка ще ви бъдат нужни валиден паспорт и вече полученият от данъчната служба данъчен номер. За да си отворите обаче сметка, са нужни и допълнителни документи, които трябва да бъдат преведени и заверени с апостил, за които Ви съветваме да се консултирате с Вашия доверен брокер.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>